Ærø vinder Energy Globe Award

 

Ærøs langtrækkende elfærge, E-ferry Ellen, er igen blevet præmieret for at have demonstreret hvordan man kan sejle 100 % emissionsfrit, også på længere regionale færgeruter.

Ærø Kommune har modtaget dette års nationale Energy Globe Award for at have bygget og idriftsat den revolutionerende elfærge. Energy Globe Award er formentlig verdens vigtigste energipris, og Ærø kan derfor være særdeles stolte over at være blevet tildelt prisen.

På grund af Covid-19 bliver der i år ikke afholdt en officiel præmieoverrækkelse, derfor mødtes blandt andet Ærøfærgernes færgedirektør, Keld M. Møller, samt Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen, i Ærø EnergyLabs konferencelokale 'Skibet', onsdag d. 9. december.

Til stede var også Henrik Hagbarth Mikkelsen fra Marstal Navigationsskole, som blandt andet afholder verdens første kurser i maritim eldrift. Desuden var medlemmer af Udvalget for Bæredygtig Energi med til fejringen, samt Cecilie Larsen og Halfdan Abrahamsen fra Ærø EnergyLab, kommunens energikontor, som skrev og indsendte ansøgningen til Energy Globe Award:

 

 

Det officielle certifikat ses herunder, og man kan blandt andet lægge mærke til at det er Maneka Gandhi, fra den berømmede Gandhi-familie, som har underskrevet certifikatet. Der er hvert år prominente personer med i prisens jury, og det var således også tilfældet i år:

 

 

Her ses den stolte færgedirektør med certifikatet, og det er som bekendt ikke første gang at det nyeste medlem af Ærøfærgernes flåde bliver bemærket, både nationalt og internationalt, og bliver tildelt en pris:

 

 

På baggrund af elfærgen har Ærø Kommune og Ærøfærgerne både vundet en Danish Design Award, en European Solar Prize, samt nu en Energy Globe Award.

Og det er i øvrigt ikke første gang at Ærø tildeles den prestigefyldte pris. For præcis 20 år siden blev Ærø Kommune, sammen med Marstal Fjernvarme, også tildelt en Energy Globe Award. Det skyldtes den store indsats for at levere bæredygtig fjernvarme, hvor Marstal Fjernvarme blandt andet havde verdens største solvarmeanlæg, samt samarbejdet mellem private og kommunale aktører. Præmien fra dengang er med på gårdsdagens billede fra 'Skibet', det er den flotte bronceskulptur der står foran forsamlingen.

Her ses billedet fra dengang, i 2001, hvor de glade modtagere hæver statuetten: