Danish Design Award 2020

E-Ferry er finalist ved Danish Design Award 2020

Ærø Kommune og skibsarkitekterne fra Rådgivende Skibsingeniører Jens Kristensen Aps i Marstal, er i dag blevet tildelt en finaleplads ved årets nationale designpris, Danish Design Award. De står som henholdsvis 'Virksomhed' og 'Designvirksomhed' under kategorien 'Game Changer'.

Jurymedlemmerne skriver at de i E-ferry Ellen, der er bygget af Søby Værft, ser "en ny retning for industrien, der har et kæmpe potentiale". De udpeger to specifikke elementer som gør Ellen til mere end bare en opgradering af eksisterende elfærger, nemlig den lange rækkevidde og den hurtige opladning. Ellen sejler syv gange længere end nogen anden elfærge, 22 sømil, og ladearmen og de fire transformere på land kan oplade Ellen på en time, med en peak charge på 4,4 MWh. 

Udover de innovative aspekter af den 100 % eldrevne færge, noterer de sig at E-ferry er idriftssat og sejler til og fra Ærø, så "funktion og effekt er dokumenteret". 

Se denne side, hvor Ellen præsenteres af Danish Design Award:
https://danishdesignaward.com/nominee/e-ferry/
 

Hvis man kigger nærmere på kategorien 'Game Changer', herunder fra tidligere år, er det tydeligt at bæredygtige og sundhedsfremmende ideer og designs dominerer, samt at der kun er få designs der gør sig fortjent til kategorien. Men i en tid hvor der er et stort og verdensomspændende fokus på klimaforandringer, kan Ellen siges at bære titlen med glans. 

Juryformanden, Astrid Stokholm, skriver at der bag "... dette års indsendelser og finalister er et oprigtigt fokus på at skabe bæredygtige løsninger, og at forholde sig til de klimaforandringer, vi står overfor." 
Se: https://danishdesignaward.com/2020/03/aarets-finalister-afspejler-de-positive-kraefter-i-design/

Jens Kristensens arkitekter har designet Ellen til at være så energieffektiv som muligt. De lange ender gør at hun skærer forbilledligt igennem vandet, og passagersalonen ligger næsten i niveau med havoverfladen. For at spare vægt er der ikke bygget et dæk over bilerne, derfor er salonen kun i en etage. Det er samtidig med til at reducere vindmodstanden. Alligevel giver Ellen rig mulighed for at komme op og nyde udsigten, og den rolige og os-fri overfart, fra det populære soldæk.
 

I forhold til juryformandens beskrivelse, giver det også god mening at Ærø Kommune kan tilskrive sig æren som virksomhed. Ærøs borgere og Ærø Kommune har igennem mange år arbejdet seriøst med vedvarende energi, i 1985 var Ærø for eksempel indehaver af Danmarks største vindmøllepark. Siden 2011 har Ærøs seks 2 MW møller produceret langt mere grøn strøm end øen selv forbruger, og det har banet vejen for at bygge en elfærge som kan sejle 100 % bæredygtigt med strøm fra møllerne.
 


Transportområdet er den største udfordring for omstillingen fra fossile brændstoffer til grønne energiformer som ikke udleder drivhusgasser og sundhedsskadelige partikler. Alle ø-samfund er stærkt afhængige af transportvejene til og fra øen, og typisk er den største udfordring at få bugt med udledningerne fra færgerne. 

Med idriftsættelsen af Ellen har Ærø taget et kvantespring i forhold til at efterleve de krav som verden efterspørger, og som kommunen har sat sig selv, se kommunens Visionsplan. Samtidig har Ærø vist en ny vej for hele den maritime branche. Ellen kan med sin rækkevidde dække hovedparten af de nordiske og europæiske færgeruter, og en stor del af anden kystnær trafik. Teknologien er stadig under udvikling, men Ellen har vist at teknologien er klar, hun sejler både hurtigt og stabilt, og helt uden diesel ombord. Der er ikke andet at sige end: Sæt i værk, flere elfærger! 

Danish Design Award har i øvrigt åbnet for afstemningen til 'Peoples' Choice Award'. Hvis du synes at E-ferry har fortjent at vinde publikumsprisen, så stem på Ellen her:
https://woobox.com/6tw98t

Læs mere om afstemningen her:
https://danishdesignaward.com/peoples-choice/