Transportministeren på tur med toptunede Ellen

 

Lørdag d. 30 november var første dag tilbage på ruten mellem Søby og Fynshav efter Ellens nylige dokning, hvor der blev udført forskellige udskiftninger og optimeringer. En del af de oprindeligt installerede battericeller performede ikke optimalt, og de blev udskiftet af batteri-leverandøren, Leclanché. 

Ellens kaptajn på dagen, Martin Christoffersen, lignede en meget glad mand da vi kom på besøg på broen. Han fortalte at Ellen var kommet godt ud af dokken med mærkbare optimeringer:

- Overskuddet af strøm i forhold til tidligere giver en frihed til at indhente eventuelle forsinkelser ved at sejle med forøget fart. I det hele taget er det rart ikke at skulle være helt så opmærksom på forbruget, det giver mere ro. 

Desuden nævner Martin en væsentlig forbedring for ham, nemlig at de to skruer er blevet placeret modsat hinanden i forhold til tidligere. Det har kostet 0.1 knob i topfart, men til gengæld forøger det manøvredygtigheden væsentligt:

- Det minimale tab i topfart er irrelevant i forhold til tidsplanen, forklarer Martin, fordi den bedre manøvredygtighed gør det langt nemmere at sejle effektivt ind og ud af havnene.

Det var en dejlig dag at være ude at sejle med den toptunede Ellen. Solen skinnede fra en skyfri himmel og vinden var for en gangs skyld næsten fraværende. Det kunne ikke passe bedre, for i Marstal var en anden færge, hybridfærgen ÆrøXpressen, i centrum. Der var nemlig dåb og fejring af Ærøs helt nye færge med rute til Langeland. Da de flotte raketter afsluttede festdagen i Marstal var der ikke en vind der rørte sig, og himlen blev i nogle minutter indhyllet i et slør af glitrende stjernestøv.

Der var også politisk stjernestøv over fejringen, for transportminister Benny Engelbrecht var kommet for at være med. Han kom fra Als til Marstal via Søby med Ellen, og Ærøs borgmester Ole W. Petersen, E-ferry projektkoordinator Trine Heinemann og undertegnede informationsmedarbejder hos Ærø EnergyLab, Halfdan Abrahamsen, var taget med til Fynshav for at møde ministeren og fremvise Ellen på overfarten.

Ministeren gav pebernødder og fik til gengæld en rundtur på færgen, både under og over dæk, guidet af Trine Heinemann, og kaptajnen gav ministeren et indblik i hvordan det er at sejle Ellen.

Det var en god dag på Ærø, ikke mindst for kaptajner og færgeentusiaster. Dem er der mange af på Ærø.